Καλή Βρύση
Η Καλή Βρύση είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό που έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι Κοινότητα του Δήμου Προσοτσάνης και ανήκει στο Νομό Δράμας. Βρίσκετε 23 χλμ. ΒΔ της πόλης της Δράμας στις ΒΑ υπώρειες του Μενοίκιου όρους απέναντι από το Φαλακρό όρος και πολύ κοντά στο σπηλαίο του Αγγίτη.
Στην Καλή Βρύση μπορεί κάποιος να φτάσει oδικώς, είτε σιδηροδρομικώς μέσω τής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Αλεξανδρούπολης από τον σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας, είτε αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της Καβάλας.
Οι αποστάσεις από Αθήνα είναι 800 χλμ., ενώ από Θεσσαλονίκη είναι 150 χλμ. Και από το αεροδρόμιο της Καβάλας 75 χλμ..
Οι κάτοικοι του χωριού ανέρχονται στους 700 και είναι κυρίως γηγενείς πολίτες στην καταγωγή τους, ενώ κάποιοι άλλοι κατάγονται από την ανατολική Θράκη και την Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Στο επάγγελμα ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την καλλιέργεια καπνού, σιτηρών και βαμβακιού ενώ τελευταία άρχισε να διαδίδεται και η αμπελοκαλλιέργεια.
Επίσης υπάρχουν και αρκετοί κτηνοτρόφοι, καθώς και λατόμοι στα λατομία μαρμάρων που υπάρχουν στην περιοχή.
Τους ανθρώπους του χωριού τους διακρίνει η ζεστή φιλοξενία που παρέχουν στον κάθε επισκέπτη καθώς και η αγάπη τους για την παράδοση κρατώντας με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα ήθη και τα έθιμα που κληρονόμησαν. Επίσης τους διακρίνει η αγάπη τους για το γλέντι και την διασκέδαση.
Το χωριό Καλή Βρύση όσο από γεωγραφικής θέσης αλλά και από αρχιτεκτονικής άποψης των κατοικιών είναι ένα από τα ομορφότερα χώρια της περιοχής αλλά και από τα πιο ιστορικά.
Από την Καλή Βρύση πέρασαν διάφοροι κατακτητές ανά τους αιώνες. Την μεγαλύτερη καταστροφή έκαναν οι Βούλγαροι όπου έχασαν την ζωή τους πολλοί κάτοικοι.
Η Καλή Βρύση έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά από τους προγόνους της. Η διατήρηση της κληρονομιάς αλλά και η συνέχιση της είναι το βαρύ χρέος όλων των κατοίκων.
Η ιστορία του χωριού χάνετε στα βάθη των αιώνων. Πρόσφατα 2 χλμ. έξω από το χωριό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, σύμφωνα με τα ευρήματα που βρέθηκαν εκεί, ναό αφιερωμένο στο θεό Διόνυσο.
Εκεί βρέθηκε η κεφαλή του θεού σε ανάγλυφο που χρονολογείται στο 4ο-3ο αιώνα π.Χ.. Μια επίσκεψη στο χωριό γίνετε η αιτία ο περιηγητής να κάνει ως τόπο προορισμού την Καλή Βρύση, γιατί μένει εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές που έχει αυτός ο τόπος, αλλά και από τους ζωντανούς ανθρώπους που πλαισιώνουν αυτή την μικρή κοινωνία.
Μια κοινωνία που ζει αρμονικά και προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της με συνεργασία όλων των μελών της.
Αξίζουν πολλά εύσημα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που διατηρούν και συνεχίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.