ΛΙΤΑΝΕΙΑ 2011

litania2011

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τη Πέμπτη της Διακαινησίμου μετά τη θεία λειτουργία και την τέλεση αγιασμού στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία,πραγματοποιήθηκε το έθιμο της 
Λιτανείας στην Καλή Βρύση Δράμας,με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια πλήθος κόσμου,άντρες γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας περπατήσανε μαζι με τον ιερέα πάτερ Δημήτριο κρατώντας την εικόνα και το λάβαρο της Αναστάσεως και χτυπώντας το σήμαντρο,στον κάμπο του χωριού και τα βουνά όπου υπάρχουν τα διάσπαρτα ξωκλήσια και ψάλανε το Χριστός Ανέστη μεταφέροντας το μήνυμα της Αναστάσεως και προσευχηθήκανε παράλληλα για καλή καρποφορία της γης.
  Τα ξωκλήσια από τα οποία περνάει η πομπή είναι τα εξής,Προφητη Ηλια,Ζωοδόχο Πηγής, τους Αγίους Κωνσταντίνου και Ελένη, τον Άγιο Αντώνιο, τον Άγιο Αθανάσιο και την Μεταμόρφωση του Σωτήρος,
παλιότερα περνούσαν και πέρα από τον ποταμό Αγγίτη και φτάνανε στο ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, σήμερα όμως είναι αδύνατη η προσπέλαση.
 Ύστερα από πεντάωρη πεζοπορία και επίπονη διαδρομή 18 χιλιομετρων καταλήξανε στα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Βλασίου, προστάτη των γεωργών και των κτηνοτρόφων που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή του Μενοικίου όρους, στη συνέχεια ο ιερέας κάνει δέηση και αγιάζει την περιοχή.
 Με το τέλος του αγιασμού ακολούθησε γλέντι απ’όλους τους κατοίκους του χωριού με ήχους παραδοσιακών οργάνων γκάιντας και νταχαρέ.
 Φέτος ήτανε μεγάλη μας χαρά που μας τιμήσανε με την παρουσία τους  καθ΄ ολη την διάρκεια της διαδρομής και συμμετείχανε ενεργά στην Λιτανεία,ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Γιαννακίδης Άρης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Ξανθόπουλος Γιάννης.
 
 Υγεία και ευλογία σε όλο τον κόσμο!!!


Υ.Σ. Στήν ενότητα Έθιμα-Γιορτές θα βρειτε φωτογραφιες απο την Λιτανεία 2011 αλά και από άλλες χρονιές.
   


Εκτύπωση